O Nama

Priznanje inicijativnoj grupi iz Pančeva za ospešan dvogodišnji rad na osnivanju novog kluba stiglo je 30. juna 2008. godine. Uz prisustvo predstavnika skoro svih klubova našeg distrikta Rotari klub Pančevo-Mihajlo Pupin je primljen u međunarodnu Rotari organizaciju (Rotary International). Za prvog predsednika je izabran Milan Orlić koji je svečano primio Povelju o osnivanju na Čarter ceremoniji 18. oktobra 2008. godine. Poštujući načela Rotarija, Rotari klub Pančevo-Mihajlo Pupin svojim akcijama široko promoviše ideju nesebičnog služenja, i  predano deluje u sve četiri „avenije rotarija„…

Šta je zapravo Rotary?

Rotari International je organizacija poslovnih i profesionalnih lidera udruženih u cilju služenja lokalnoj i globalnoj zajednici, pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svetu.

Ugled i reputacija Organizacije, visoke moralne i etičke vrednosti njenih članova, doprinele su kontinuiranom umnoževanju članstva tako da je danas Rotari, sa svojih više od 32000 klubova i više od 1,2 miliona članova, prisutan u više od 200 zemalja.

Rotari Internacional je međunarodna organizacija vrhunskih profesionalaca iz raznih struka u kojoj je članstvo dobrovoljno.

 Načela Rotarija podrazumevaju podsticanje i negovanje „ideala službovanja“ kao osnove za korisno delovanje svake individue kroz:

 – Sklapanje novih poznanstava kao mogućnosti za službu društvu

– Negovanje visokih etičkih standarda u poslu i profesiji, poštovanje zanimanja svakog Rotarijanca, kao mogućnosti za službu društvu

– Primena ideala službe u ličnom, poslovnom i društvenom životu svakog Rotarijanca

– Unapređenje razumevanja, dobre volje i mira u svetu putem svetske organizacije poslovnih i profesionalnih ljudi ujedinjenih u idealu mira

Osnova rotarijanstva možda leži u „Testu četiri pitanja“ koji je zvanično usvojen u Rotariju, pa tako za sve što svaki rotarijanac radi, misli ili govori, prethodno bi trebalo da se zapita:

– Da li je istinito?
– Da li je pošteno prema svima?
– Da li gradi dobru volju i prijateljstvo?
– Da li je korisno za sve?